lekkere frieten

Wanneer stopt die frietcultuur?

Begrijp ons niet verkeerd. Wij hebben niets tegen de frietcultuur. Maar soms vragen we ons af of het niet gaat vervelen. Ik wil niet weten hoe vaak een Belg gemiddeld frieten eet. Niet dat daarmee iets verkeerd is hoor, maar er zijn zoveel andere lekkerdere alternatieven. Dat hoeven daarom voor mij niet ubergezonde alternatieven zijn maar soms lijkt het alsof onze keuze énorm beperkt wordt. En dat is deels onze eigen fout. Doordat we altijd terug naar die frieten grijpen, is er zo goed als geen enkel Vlaams restaurant waar er bij geen enkel gerecht op de kaart frieten worden geserveerd.

Ik vind dat je frieten nét niet op restaurant eet. Deze mogen dan nog zelfgemaakt zijn – vind nog maar eens zotten die zelf hun frieten snijden. Frieten eet je voor mij niet op restaurant maar waar de frieten zijn ontstaan. In het frietkot! En die frieten eten we dan daar op in het frietkot of nemen we mee naar huis om het in de zetel te verorberen.

Op restaurant kies je, mijn bescheiden mening, beter voor alternatieven als gratin dauphinois, puree of gewoon die oervlaamse lekkere aardappel. Niets verkeerd mee, toch? En daar kunnen restaurants en koks veel creatiever mee om gaan. Mogelijkheden om mooi te serveren, om een creatieve insteek mee te vinden..

Dus nee, onze frietcultuur hoeft helemaal niet te stoppen. Enkel die frieten in het restaurant zouden voor mij wat minder mogen. En we kunnen dat misschien compenseren door wat meer frieten te gaan eten in de frituur 😉

Of probeer gewoon eens zelf lekker verse frietjes te bakken. Een handleiding vind je hier op de website van dagelijkse kost: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/verse-frietjes-bakken

 

En om te bewijzen dat ik helemaal niets tegen de frietcultuur heb; hieronder enkele goeie pakken friet!

belgische frieten

 

frieten

 

lekkere frieten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *